Als je een huis gaat kopen, dan sluit je een hypotheek af. Wil je in andere gevallen een bedrag bij de bank of een kredietverstrekker lenen, dan krijg je doorgaans de keuze tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Er zijn nog wel meer leenvormen te bedenken, een doorlopend krediet of een persoonlijke lening aanvragen komen toch het vaakst voor.

Geen lening bij een negatieve codering bij het BKR

Een persoonlijke lening aanvragen heeft alleen zin als je weet dat je geen negatieve codering hebt bij Bureau Krediet Registratie. Is wel sprake van een dergelijke codering, dan heeft een persoonlijke lening aanvragen eigenlijk geen zin. Hoewel de geldverstrekkers zelf bepalen aan wie ze een lening verstrekken, is het advies van het BKR toch vaak heilig. Ben jij iemand die altijd plichtsgetrouw de rekeningen betaalt en dit ook gewoon op tijd doet, dan is het aanvragen van de lening geen enkel probleem zijn. Je krijgt een negatieve codering als je de rekeningen niet tijdig betaalt of helemaal niet voldoet. 

Met een persoonlijke lening sluit je financiële verrassingen uit

Waarom mensen zo vaak een persoonlijke lening aanvragen? Dat komt vooral omdat je een lening afsluit waarbij je steeds precies weet waar je aan toe bent. Sluit je de lening af, dan is alles bekend. Je weet precies wat je per maand af moet lossen, een bedrag dat gedurende de looptijd ook niet zal wijzigen. De rente bijvoorbeeld, staat bij een persoonlijke lening vast. Daarom weet je al bij het afsluiten van de persoonlijke lening wanneer je voor het laatst aflost en wanneer je de lening dus volledig hebt afgelost. Die duidelijkheid en het feit dat je zo niet voor financiële verrassingen komt te staan, maakt persoonlijke lening aanvragen zo populair. 

Het afsluiten van een doorlopend krediet is iets heel anders dan een persoonlijke lening afsluiten

Naast een persoonlijke lening aanvragen, is ook het afsluiten van een doorlopend krediet een van de meest populaire manieren van lenen. Deze lening is totaal anders dan de persoonlijke lening. Er staat geen einddatum vast en je kunt bij deze leenvorm al afgelost geld opnieuw opnemen. Daarom kan deze lening ook erg lang duren. Bovendien kan de rente bij deze manier van lenen fluctueren.

Zet afspraken met familie en vrienden extra goed op papier

Mocht een persoonlijke lening aanvragen of een doorlopend krediet er voor jou vanwege een negatieve BKR codering niet inzitten, dan hoef je niet meteen bij de pakken neer te zitten. In dat geval kun je altijd nog besluiten bij familie of vrienden aan te kloppen. Verder kun je proberen geld bij je werkgever te lenen en de aflossing te regelen via het maandelijkse salaris. Leen je van familie, zorg dan wel dat je de afspraken helder hebt en dat die duidelijk op papier staan. Vanwege het lenen van geld zijn al heel wat familievetes ontstaan namelijk. Je moet je zelfs afvragen of het je dat allemaal wel waard is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *